A legkorábbi ablakok falba vájt lyukak voltak. A meleg éghajlaton élők nem is fedték be ezeket a lyukakat. Viszont hidegebb idő esetén állatbőrökkel takarták el, hogy ne szökjön be a hideg. A távol keleten a nyílásokat papírral fedték. Ezután jött az üveg. A műanyag ablak pedig 63 évvel ezelőtt, 1954-ben jött le a gyártósorról. Németországban történt mindez. A mi kis országunkban csak néhány évtizede törtek be, viszont csak az ezredforduló körül váltak igen népszerűvé. Sok fa nyílászáró kedvelő nem is tudja, hogy ilyen régóta gyártanak már műanyag ablakot, mert általában arra hivatkoznak, hogy annyira új keletűek, hogy nem tudni még, mennyire tartósak. Azt is fontos tudni, hogy a műanyag nyílászárók használatával akár 25%-a is megspórolható a fűtési költségeknek. De még mindig van valami, ami a műanyag ablakok mellett szól. A bontott ablakoknak majd a felét újra hasznosítják. Sőt akár 7x is feldolgozhatóak a műanyag ablakok alapanyagai. A műanyag ablakkeret gyártásához PVC rudakat használnak, satuba fogják, és megfelelő méretre vágják. Ezt általában számítógép által vezérelt fűrész végzi. Ez a gép metszi ki az ablakszárnyak darabjait, a keret belső elemeit. A keret négy darabból áll, melynek széleit 45 fokos szögben vágják el. Ezután ezeket az elemeket forrasztógépbe helyezik, így jön létre a keret. Ezt követően szerelik fel a sarokvasakat. Az üveg méretre vágása következik. Távtartó és hőszigetelő csík kerül az üveg szélére. Ráhelyezik a másik üveglapot is. A duplaüveges ablak egy présgépen megy keresztül. Végül belehelyezik a keretbe. Utolsó lépésként kerülnek fel a műanyag ablak kilincsek. Ezzel elkészült az ablak a mindennapos használatra.

 

Ki vegye át az újonnan beépített műanyag ablakokat?

Ki vegye át a műanyag ablakokat?

Természetesen maga a megrendelő! Elengedhetetlenül fontos, hogy az ügyfél az ablakok beépítését követően, míg a beépítő kollégák is a helyszínen tartózkodnak, mindent alaposan nézzen át. Tesztelje le az összes műanyag ablak vagy ajtó működését. Próbálja ki az összes funkcióikat. Ellenőrizze, hogy a megrendelt és hiánytalanul kifizetett termékek a helyükre kerültek-e. Vizsgálja meg, hogy vannak e az üvegen sérülések, a profilról nem hiányzik-e valami, mert ha ezt csak utólag jelzi, akkor nehezen bizonyítható, hogy már leszállításkor is sérült volt. Ha megoldható ezt ne bízza senki másra, inkább próbáljon időt szakítani arra a pár percre, amikor átveszi az ablakbeépítést. 

 

 

Ki építse be a műanyag ablakot?

Kivel építtessük be a műanyag ablakot?

A műanyag ablak beépítés nem kis feladat. Megbízható szaktudás és gyakorlat szükséges ahhoz, hogy a műanyag ablak megfelelő módon legyen beépítve a helyére. Egy amúgy kiváló minőségű műanyag ablak használatát megkeserítheti, ha az rosszul van beépítve a helyére és e miatt nem működik tökéletesen. Ezt a problémát csak egy kibontással és új beépítéssel lehet orvosolni, miközben reménykedhetünk abban, hogy a rossz beállítás nem eredményezett maradandó kárt az ablakon. Legjobb, ha az ablak gyártója, vagy kereskedő szakképzett munkatársai végzik az ablak beszerelését. Mivel ők minden egyes nap ezzel foglalkoznak, a kisujjukban van már az egész. 

 

Milyen műanyag ablakok vannak jelenleg a piacon, és milyenek a szolgáltatások?

Milyen műanyag ablakok vannak

Mielőtt belefogna az árajánlat kérésbe, ismerje meg a piacon előforduló műanyag ablakokat, és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat. Érdemes a műanyag ablakot olyan kereskedőtől beszerezni aki be is építi azt. Ez mindenképp nagy előny. Az is jó, ha mindent egy helyről be tud szerezni, legyen az redőny, párkány, szúnyogháló, roló, reluxa, stb.. Vegye szemügyre a kiszemelt forgalmazók referenciaképeit, vagy a képekkel dokumentált munkafolyamat állomásait. Egyre több cég különböző leírásokkal, kérdésekkel, válaszokkal rengeteg olyan információt tesz közzé, amiket ajánlatos átböngészni  műanyag ablak vásárlás előtt. Jelenleg Ön is épp egy ilyet olvas! 

 

Hogyan lehet összehasonlítani a műanyag ablak árajánlatokat? Almát az almával?

Hogy hasonlítsa össze a műanyag ablak árajánlatokat

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy minden forgalmazóhoz ugyanazt az árajánlatkérést küldje el. Ne írjon alá olyan árajánlatot, amiben nem szerepen tételesen minden munkanem, illetne minden olyan nyílászáró és kiegészítő, amire szüksége van. A műanyag ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, redőnyök árát külön-külön kell megadni. A beépítés és bontás árát ne várja el, hogy bárki tételenként részletesen megadja, viszont a többi tételhez mindenképp ragaszkodjon. Kérje, hogy az üveg típusa a profil is legyen megadva. Ne fogadjon el tételesen nem lebontott, pár soros árajánlatokat. 

 

Szükség lesz-e kőműves javító munkára?

Kér e kőműves javító munkát?

A panel lakás kivételével a műanyag ablakcsere minden esetben bontással jár együtt. Munkatársain a régi ablakot roncsolással távolítják el a helyéről, melynek következtében, megsérül a falnyílás (erről képeket az ablakcsere menüpontban tekinthet meg). A sérülés elkerülhetetlen, de  természetesen igyekszünk a minimális mértékűre csökkenteni. Jó hír, hogy az ablak kibontását egy irányban végezzük, ezért nagy valószínűséggel (az esetek 90-95 százalékában) a külső homlokzat csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán  nem is sérül. Az új műanyag ablak környékét és a belső falfelületet viszont mindig körbe kell javítani. 

 

Rendel-e kiegészítőket (szúnyogháló, redőny, párkány) a műanyag ablakhoz?

Kér e kiegészítőket (szúnyogháló, redőny, párkány) a műanyag ablakhoz?

Annak érdekében, hogy pontos képet adjunk a műanyag ablakcseréről nem árt a kiegészítőkre is gondolni. Ezek sincsenek ingyen a műanyag ablakhoz. Gondolja át, és jelezze nekünk, hogy milyen kiegészítőkre van szüksége a műanyag ablakhoz. Párkányra például szinte mindenki igényt tart. A rovarok ellen jó szolgálatot tesz a szúnyogháló. Döntse el, hogy fix szúnyoghálót szeretne, vagy olyat ami fel-le húzható? Műanyag, vagy alumínium redőnyt kér? Legyen-e szellőztető berendezés a páraveszélyesebb helyiségekben? Üzemel-e gázkazán, amihez ismét csak ajánlatos beépíttetni a szellőztetőt. Gondolja ezeket nyugodtan végig, és kérjen rá ajánlatot. Természetesen bármiféle vásárlási kötelezettségtől mentesen.

 

Hol szeretné beépíttetni a műanyag ablakot?

Hol szeretné beépíteni a műanyag ablakot?

A műanyag ablakok és más műanyag nyílászárók beépítését a megrendelő legtöbbször nálunk rendeli meg. Ennek az az előnye, hogy az egész megrendelési folyamat egy kézben van, az ablakvásárlástól egészen a beépítésig. Ha bármilyen probléma merülne fel, nincs egymásra mutogatás. A beépítés árának pontos meghatározásához meg kell tudnunk, hogy az új műanyag ablakokat és műanyag erkélyajtókat hova kell kiszállítanunk és beépítenünk, illetve a sittet honnan kell elszállítanunk. Az is nagy segítséget jelent, ha meghatározzák a beépítés módját: ablakcsere vagy új beépítés, Panel vagy téglaépület stb.

 

Hány darab műanyag ablakra van szüksége?

Hány darab műanyag ablakot szeretne?

Az ajánlatkéréseknél lehetősége szerint adja meg az összes ablak méretét, de ha ezt nem tudja pontosan, a darabszámot mindenféleképpen adja meg. Ne csak 1 műanyag ablakról kérjen árajánlatot, és főleg ne próbálja otthon, kétes számítási módszerekkel kikalkulálni az árat, mert az biztos, hogy nem lesz jó a végeredmény. A darabszám megadása azért is szükséges, mert több ablak vásárlása esetén kedvezményes árat tudunk kínálni- Ezért kérjük, okvetlen adja meg, hogy hány műanyag ablakot szeretne vételezni. Abban az esetben is, ha a méretekkel nincs teljesen tisztában.

 

A műanyag ablakok kamraszáma

A műanyag ablakok kamraszáma

A műanyag ablakok piacán 3,4,5,6,7,8,9 kamrás műanyag nyílászárók fordulnak elő. Léteznek tömör műanyag ablak profilok is, ekkor nincs kamra és ezzel együtt légrés sem, csak tömör (legtöbb esetben újrafelhasznált PVC) ablakprofil. Persze ez nem azt jelenti, hogy ilyen sokféle minőségi különbség van a műanyag profilok között. Legelőször voltak a háromkamrás műanyag ablakok. A beépítési mélységük (a tok vastagsága) 50 és 60 milliméter között változott. Később ezeket követték a 4-5-6 kamrás műanyag ablak profilok. A kamraszám növelésének akkor van értelme, ha ezzel együtt a beépítési mélység is nő. Egyébként nyugodtan kijelenthetjük, hogy csak olcsó vevőbolondítás az egész.

Minél több kamrából áll, annál jobb az ablak - gondolná a kedves ügyfél. Ez akkor lenne igaz, ha ez a szerkezet vastagságára is hatással lenne. A következő szakasz a 7-8-9 kamrás műanyag ablakok feltűnése volt. Szerkezeti vastagságuk 80-100 milliméter közé tehető. Ezek a típusok már a manapság is egyre divatosabb passzív házakon is megállják a helyüket. Az ilyen fajtájú műanyag ablakokat ma már jellemzően 3 rétegű hőszigetelt üveggel készítik. Ha az ablakcsere panellakásban történik, itt felesleges a 7-8-9 kamrás, 3 rétegű hőszigetelt üveggel ellátott műanyag ablakok közül választani.